Efectul antrenamentului cu greutăți asupra organismului

Efectul antrenamentului cu greutăți asupra organismului

Viaţa de sedentar este foarte comun întâlnită în vremurile moderne pe care le trăim. Multitudinea de variante de transport, uşurinţa cu care ne putem procura hrană şi cerinţele tot mai puţin solicitante din punct de vedere fizic la locul de munca, au dus la reducerea drastică a activităţii fizice în rândul oamenilor în special în mediul urban.

Această viaţă sedentară duce cel mai adesea la dezvoltarea unei stări de obezitate mai mult sau mai puţin pregnanta şi astfel de multe ori fie la recomandarea medicului, a unui prieten sau din proprie dorinţă, atunci când omul conştientizează starea în care se afla, se îndreaptă spre o sală de fitness.

În momentul în care sedentarul ia contact cu greutăţile şi antrenamentul cardio are loc un şoc extraordinar asupra organismului sau, şoc care se datorează trecerii la un nou stil de viaţă. La nivel muscular exerciţiile fizice crează o solicitare neobişnuită atât în intensitate, cât şi ca durată şi frecvenţa, din care rezultă microleziuni ale fibrelor musculare care produc febră musculară. Organismul răspunde la aceste injurii reparând microleziunile iar rezultatul este hipertrofia.

Acest impuls pe care îl determină introducerea exerciţiilor fizice declanşează consecutiv şi multe alte reacţii la nivelul întregului organism. În timpul unui antrenament temperatura corpului creşte şi, dacă antrenamentul a fost intens, ea se menţine crescută încă mult timp după încheierea antrenamentului. Acest fapt determină creşterea metabolismului bazal, adică intensificarea reacţiilor metabolice din organism, din care rezultă o viteză crescută de prelucrare a nutrienţilor şi se favorizează arderea grăsimilor în afară antrenamentului. Da! Se pot arde calorii şi stând în fotoliu, fapt determinat de rata metabolică şi temperatura organismului.

Din punct de vedere hormonal, exerciţiile fizice stimulează secreţia hormonilor anabolici (testosteron, hormon de creştere) şi inhiba secreţia hormonilor catabolici (cortizol), determinând creşterea masei musculare şi reducerea procentului de grăsime corporală.

În urma antrenamentelor intense şi solicitante se elimină multe toxine prin transpiraţie, dar se pierd şi o bună parte din electroliţi. Din acest motiv este indicat ca atât pe parcursul antrenamentului cât şi după încheierea lui, să se consume în cantităţi moderate lichide, în special apă minerală plată la care este indicat să se adauge şi electroliţi, în special vara când se transpiră foarte mult.

Prin exerciţii fizice cu greutăţi se îmbunătăţeşte coordonarea neuro-musculară şi concentrarea mentală. La primele antrenamente, începătorul învaţă grupele musculare, exerciţiile şi modul corect de execuţie al acestora. El se străduieşte din greu la început, pentru că mişcările par atipice şi greu de controlat, însă în timp coordonarea şi concentrarea metală se îmbunătăţesc, aducând beneficii şi în alte arii de activitate.

Exerciţiile fizice, fiind mari consumatoare de energie, scad incidenţa excesului de calorii care determină depuneri de ţesut adipos atât sub piele cât şi la nivelul organelor şi în interiorul vaselor de sânge datorită colesterolului. În concluzie asocierea efortului fizic cu un regim alimentar sănătos scade colesterolul rău (LDL) şi creşte colesterolul bun (HDL) lucru foarte benefic pentru sănătatea cardiovasculară. În timp, exerciţiile fizice duc la îmbunătăţirea funcţiei cardiace şi a sănătăţii vasculare prevenind ateroscleroza,hipertensiunea şi cardiopatia ischemică. De asemenea s-a observat că exerciţiile fizice sunt un bun remediu împotriva stressului, eliberând tensiunea nervoasă acumulată.

La sportivi se înregistrează creşteri ale globulelor roşii şi a hemoglobinei în sânge, rezultând un transport crescut de oxigen la ţesuturi. De asemenea şi la nivelul plămânului cresc capacitatatile pulmonare şi volumul de aer inspirat şi expirat.

De obicei mulţi sportivi reclamă o scădere a mobilităţii articulare consecutivă creşterilor în masă musculară, fenomen cât se poate de normal, care însă poate fi contracarat prin streaching, rezultând o mobilitate articulară bună şi o elasticitate musculară superioară. Exerciţiile cu greutăţi, practicate în mod corect şi fără a supune corpul la riscuri mari de accidentare, îmbunatesc sănătatea articulaţiilor şi a tendoanelor. Sportivii care se supun riscurilor ajung adesea să se accidenteze, ceea ce este cât se poate de neplăcut şi poate face ca progresele sportivului să aibă de suferit, să regreseze sau chiar să compromită viitorul sportiv al acestuia. Din acest motiv este foarte important să se cunoască forma corectă de execuţie a exerciţiilor şi să nu se trişeze prea mult repetările, pentru că nerespectarea acestor reguli supune individul unui risc mare de accidentare.

În concluzie antrenamentul cu greutăţi aduce o mulţime de beneficii organismului, în special când este asociat cu exerciţii în regim aerob (cardio), o alimentaţie sănătoasă şi complexă care se poate completa la nevoie cu suplimente nutritive şi nu în ultimul rând odihnă, care este foarte importantă pentru a asigura o bună refacere. Aşadar, un mod de viaţă activ în care se implementează antrenamente fizice cu greutăţi combinate cu exerciţii cardio conduce la o îmbunătăţire a stării tuturor aparatelor şi sistemelor din organism, promovând longevitatea şi sănătatea.

Am ales acest articol pentru a conştientiza practicanţii sportului cu greutăţi asupra acestor beneficii extraordinare pe care această activitate le-o oferă şi pentru a răspândi aceste informaţii cunoscuţiilor, în ideea de a atrage mai multe persoane de partea sportului.

"Mens sana in corpore sano"

(O minte sănătoasă într-un corp sănătos)

Autor: Epure Stelian Ionuț - instructor fitness, CRAIOVA

Suport clienti L-V: 09.00-15.00

0362-805.529 contact@iproteine.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!